PRADŽIA:

rugpjūčio 15 d. jau beveik visos  uogytės dažniausiai būna nuskintos ir suvalgytos,  uogienės išvirtos o daržovės paruoštos žiemai. Todėl metas atsipūsti nuo vasaros lauko darbų ir pasidžiaugti gražiai užaugusiomis  daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Pažiūrėję į  kalendorių, matome jog  rugpjūčio 15 dieną švenčiame Žolinę. Per šią šventę susirinkdavo giminės ar kaimynai, vaišindavosi šviežiai užaugintomis bulvėmis, obuoliais, morkomis, kalbėdavo apie vasaros derlių (kaip sekėsi auginti vaisius ir daržoves), dalindavosi džiaugsmais ir rūpesčiais. Pasikalbėję žmonės skubėdavo prisirinkti gražiausių lauko gėlių ir po to iš tų gėlių darydavo puokštes. Kiti darydavo puokštes iš augalų, kuriuos augino savo darže ir sode. Pasidarytą puokštę pašventindavo (aptaškydavo šventintu vandenėliu bažnyčioje)  parsinešdavo namo ir sudžiovindavo. Žmonės manydavo, kad Žolinės puokštė saugo namus nuo visokių bėdų.

IŠ GYVENIMO:

  • neužmirškime, kad prieš valgant, reikia nusiplauti rankytes. Be to,uogą, vaisių ar daržovę irgi valgome tik gerai nuplautus;
  • kaip atskirti vaisių nuo daržovės? Vaisiai dažniausiai būna saldūs. Ir vaisius, ir daržoves labai sveika valgyti, nes juose daug vitaminų ir mineralų;

RANKDARBIAI:

  • prisirenkame lauko gėlių, prisiskiname augalų, kuriuos patys išauginome, ir padarome Žolinės puokštę;
  • prisipjaustome daržovių, vaisių ir padarome veiduką, o po to viską suvalgome;

ŽAIDIMAI IR KITA VAIKO VEIKLA:

  • “pašventiname” savo Žolinės puokštę namie, arba einame ją pašventinti į bažnyčią;
  • esant galimybei, galima apsilankyti Žolinės šventėje (pvz. Rumšiškėse);
  • žaidimas kaip aguonėlės auga;
  • išsiverdame žolelių arbatos (pvz. čiobrelių) ir išgeriame;

KOMPIUTERIS:

Patiko (0)

Rodyk draugams